Saturday 15 November 2014

Muruku resepi


Like
bahan2:
300g tepung pulut

200g tepung kacang kuda/cheak peas

1sudu besar serbuk cili

1/2sudu besar garam halus

60gm marjerin yang dicairkan dan masih panas

2 biji telur

1sudu besar jintan manis** disangrai dahulu/digoreng tanpa minyak

1sudu besar jintan putih** disangarai dahulu

1sdb gula

segenggam udang kering dibersihkan dan kisar halus -

250ml santan cair - air ni boleh letak sikit2 shingga doh menjadi lembut dan tak lekat ditangan..sukatan air ni sesuai

cara2

1. tumbuk atau kisar jintan manis, jintan putih dan udang kering hingga halus/hancur

2. satukan bahan-bahan kering .. gaul sebati .. masukkan marjerin cair dan telor n santan cair gaul lagi hingga jadi doh lembut doh ni tak lekat kat tangan .. 

3. panaskan minyak masak..sebelum pusingkan adunan ramas2 dulu daun kari masuk dlm minyak panas tadi biar bau kari tu melekat pada maruku kita nanti..n pusing adunan .. dah kekuningan boleh angkat .. 

No comments:

Post a Comment