Bahan:
Tempe
Ikan bilis
Kacang tanah
Kentang
Kesemua bahan di atas di goreng hingaa garing ( untuk tempe, tauhu, kentang di hiris nipis2 sebelum digoreng )
Untuk sambal kering bahan2nya:
Cabai merah/ Cili padi buang bijinya, iris serong tipis, goreng kering
Bawang merah di goreng
Bawang putih di goreng
1 cm lengkuas
2 lembar daun salam klu ada
Secubit gula melaka
Sebubit garam
Perahan limau nipis/ asam jawa
Cara membuat:
Tumiskan lengkuas kemudian masukkan cabai, bawang dan campurkan kesemua bahan yg dah di goreng tadi
kemudian letakkan garam, gula serbuk perasa perahan air limau nipis/ air asam jawa. keringkan dan sedia untuk di hidang
klu nak buat sambal yg basah bahan2 diatas digiling halus lalu di tumis baru campurkan dengan bahan2 yg dah digoreng.
No comments:
Post a Comment