About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Tuesday, 13 September 2011

Sekali sekala masak lauk Sambal tempe jadi pembuka selera.



Bahan:
Tempe
Ikan bilis
Kacang tanah
Kentang
Kesemua bahan di atas di goreng hingaa garing ( untuk tempe, tauhu, kentang di hiris nipis2 sebelum digoreng )



Untuk sambal kering bahan2nya:
Cabai merah/ Cili padi buang bijinya, iris serong tipis, goreng kering
Bawang merah di goreng
Bawang putih di goreng
1 cm lengkuas
2 lembar daun salam klu ada
Secubit gula melaka
Sebubit garam
Perahan limau nipis/ asam jawa

Cara membuat:
Tumiskan lengkuas kemudian masukkan cabai, bawang dan campurkan kesemua bahan yg dah di goreng tadi
kemudian letakkan garam, gula serbuk perasa  perahan air limau nipis/ air asam jawa. keringkan dan sedia untuk di hidang
klu nak buat sambal yg basah bahan2 diatas digiling halus lalu di tumis baru campurkan dengan bahan2 yg dah digoreng.

No comments:

Post a Comment