Bahannya:
telur ayam
Daun senduduk,
Daun mengkudu,
Daun jambu batu
daun salam
daun kunyit.
Lengkuas-diketuk
Daun pandan
Daun lengkuas
Daun serai wangi,
Daun manggis
Kulit bawang merah/putih
kicap manis
Ketumbar biji
Jintan manis
Jintan putih.
serai diketuk
lengkuas
1 ketul asam jawa cuka 1 cawan
serbuk kari daging
Garam.
Cara memasaknya:
Masak: Susunkan daun2 Setelah siap telur disusun diatasnya kemudian tutupi lg telur ni dgn daun. lepas tu letaklah segala macam rempar ratusnya kemudian isi air dalam periuk sampai penuh
penuh dan direbus selama 3 hari dengan api yang
kecil.
Terbaik: Air dalam periuk sekali-sekala dijenguk untuk memastikan
air tidak kering.
Proses perebusan diteruskan lagi sehingga hari yang ketiga.
Semakin banyak retak ditelur dan semakin hitam isi telur semakin sedaplah Ia.
Adik saya nak khawin tahun depan bolehla nak cuba buat tp untuk makan satu family je...
Dah tengok cara Telur Pindang dihasilkan
lepas ni jangan takut-takut nak makan Telur Pindang..rasanya
memang terbaik.. :-)
No comments:
Post a Comment