About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Monday, 10 October 2011

Kerabu Taugeh Dan Kacang Panjang






BAHAN

  • 150 gram kacang panjang dipotong kecil2
  • 250 taugeh dicelur sekejap
  • 2 batang serai dihiris nipis
  • segenggam daun ketumbar dipotong
  • sedikit daun bawang dipotong
  • 8 ulas bawang merah ditumbuk
  • 4 ekor ikan rebus atau bakar, diambil isinya dan ditumbuk
  • 1 biji cili ditumbuk
  • 10 biji cili api ditumbuk (jika tak suka pedas boleh dikurangkan)
  • 1 biji cili dihiris nipis
  • 5 camca besar kerisik ditumbuk
  • 1 camca besar lada hitam ditumbuk
  • sedikit belacan ditumbuk
  • 4 camca besar santan
  • sedikit perahan air asam limau
  • garam dan gula secukupnya
CARA
  1. Potong kacang, taugeh, serai, daun ketumbar, daun bawang, cili dan masukkan di dalam mangkuk yg agak besar.
  2. Masukkan bahan2 yang ditumbuk, santan, air asam limau, garam dan gula secukup rasa.
  3. Sedia untuk dihidang :)

No comments:

Post a Comment