About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday, 16 October 2011

RESIPI CUCUR UDANG



Sumber: Akusukatulisblog.blogspot.com

Bahan2:
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram udang kertas yang jenis kecil (buang kepala dan janggutnya)
2 biji bawang besar, hiris
1 genggam taugeh/kucai/carrot/kobis cuci dan tos ( letak jenis sayuran yg anda suka je)
1 putih telur
1 camca besar minyak masak
serbuk perasa secukupnya
1 camca teh cuka makan
 tepung gandum
1/3 camca teh serbuk kunyit
Garam dan air secukupnya
Minyak untuk goreng terendam
klu indonesia punya resepi tambahkan bahan kisar kedalam adunan: b.putih/b.merah, buah keras dan sedikit udang kepal
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, air dan minyak untuk menggoreng. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi satu adunan yang tidak terlalu pekat atau cair. Tambah garam secukup rasa, gaul rata2...rehatkan sekejap.
 2. klu nak cucur yg leper dan rangup, tuangkan aduan secara leper kat tepi kuali. adunan akan melekat kat tepi kuali biarkan sekejab lepas tu siram2 kan dengan minyak goreng yg panas tu aduan akan pelan2 akan tanggal dengan sendirinya.

3. Goreng dengan minyak sederhana panas hingga keemasan dan rangup. Angkat dan toskan, sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment