Sumber: Dapur malaysia
Bahan-bahan untuk bubur nasi:
2 cawan beras ( dibersihkan)
3 hiris halia ( untuk nasi)
200 g daging ( di cuci )
Air secukupnya
sedikit garam
Cara-caranya
1. Satukan semua bahan di dalam periuk. Masak hingga nasi dan daging empuk.
2. Keluarkan daging. Potong kecil-kecil kemudian masukkan semula di dalam nasi bubur.
3. Bila bubur dah agak pekat tutup api dan biarkan dulu.
Bahan untuk Kuah Sup.
1 – 4 ketul tulang lembu
4-6 biji bawang merah ( dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
3/4 inci halia (ditumbuk)
1 sudu teh lada putih ( di tumbuk)
3 sekawan ( kayu manis,bunga lawang,buah pelaga )
garam dan minyak untuk menumis secukupnya
Cara-caranya
1. Rebus tulang hingga empuk.
2. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, lada putih serta bahan yang telah di tumbuk dan dihiris hingga wangi. Kemudian curahkan tumisan tadi pada kuah tulang.
3. Bila telah mendidih sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
Bahan-bahan untuk tabur
Ikan bilis goreng/ sebarang ikan masin ambil isinya
bawang goreng
Daun sup/ bawang/ketumbar
Sos kicap
5-6 biji cili padi ( di potong)
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram secukupnya
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar jus limau kasturi
* Campurkan semua bahan sos dengan cili api dan jus limau kasturi.
Hidangkan bersama nasi air tadi.
Selamat mencuba….
No comments:
Post a Comment