Bahan-bahannya:-
Tepung beras bahan utamatepung gandum*
tepung ubi*
tepung jagung*
tepung hun kwe*
tepung sagu*
bahan yg bertanda * adalah untuk campuran saja boleh pilih yg mana satu agar cendol lebih licin dan tidak mudah patah
1 camca kecil kapur makan
10-12 helai daun pandan klu x ada letak pewarna hijau pun boleh
3 cawan air
secubit garam
(jika daun pandan anda tidak banyak, anda boleh guna pewarna hijau dan perasa pandan)
Cara-caranya:-
- Kisar daun pandan bersama 2 cawan air dan kemudian tapis ambil jusnya sahaja
- Masukkan semua jenis tepung, garam dan air kapur kedalam bekas dan masukkan jus pandan sedikit demi sedikit sehingga sebati dan kemudian masukkan baki air.
- Tapis bancuhan tepung supaya tidak berketul
- Masukkan kedalam kuali dan kacau sentiasa sehingga ia berkilat dan tidak melekat di permukaan kuali.
- Sediakan satu bekas yang berisi air sejuk dari peti ice
- Masukkan bancuhan kedalam bekas berlubang seperti acuan muruku atau mangkuk yg berlubang dll kemudian tekan kedalam bekas berisi air ice. Buat sehingga habis.
- Biarkan ia menjadi betul2 keras didalam air tersebut.
- Jika hendak simpan pastikan cendol + air
Resipi cendol anda agak luar biasa...saya nak cuba buat..harap boleh kongsi sukatan bahan2 resipi cendol. Terima kasih.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete