Sumber: Dari dapur CT
Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
3/4 cwn gula pasir/brown sugar
2 1/2 cwn air
1-2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara Penyediaan
1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 3-5 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain, agar wap v menitik kat atas apam.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil
8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.
No comments:
Post a Comment