About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Thursday 22 September 2011

AYAM GORENG REMPAH MADU...

ayam


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, kerat 4 bahagian, buang kulit*
1 biji lemon, perah jusnya*
1 camca besar garam*(*diperap 20 minit, cuci dan toskan)
2 camca besar madu
2 camca besar kicap pekat
Garam secukup rasa
2-3 camca besar tepung beras

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 camca besar ketumbar
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
2 batang serai, hiris halus
2 biji buah keras
1/2 camca teh lada hitam
3 camca besar santan pekat (atau susu sejat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam direbus selama 15 minit. Tos dan sejukkan, stok ayam disimpan untuk kegunaan kemudian nanti. Ayam tadi letak dalam satu bekas.
  2. Satukan madu, kicap dan bahan kisar halus pada ayam, lumur rata dan tambah garam secukup rasa. Perap semalam 12 jam dalam peti sejuk.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Tabur tepung beras pada ayam tadi., gaul rata dan goreng hingga ayam masak dan bahagian luar kuning keemasan. Angkat dan sejukkan. Potong ikut saiz yang anda kehendaki, boleh hidangkan bersama nasi ayam, sambal, dan supnya....

No comments:

Post a Comment