Sumber: Dapur ibundo
3 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 senduk gulai cili kering yang telah diblender
2biji tomatto*
1/2' halia*
1/2' lengkuas*
3biji buah keras*
sedikit belacan*
1/2 inci kunyit*
satu batang serai*
1/2 sudu halba
1sudu lada hitam
bende secukupnya
1 sudu besar asam jawa buat jadi pes pekat
daun kesum beberapa tangkai
1 kuntum bunga kantan
beberapa helai daun limau purut
Cara:
Blender bahan yang bertanda *. Panaskan minyak. Tumis bahan yang diblender bersama halba. Biar sehingga naik bau. Masukkan cili kering. Tumis sehingga masak dan terbit minyak. Masukkan air asam dan tambah air secukupnya. Masukkan ikan, bunga kantan, daun limau dan daun kesum. Kemudian bubuh bendi. air jgn banyak sangat agar masakan asam pedas ni agak pekat.
Nota: klu nak lg sedap dan wangi letak hirisan bunga kantan segar semasa dihidangkan
No comments:
Post a Comment