About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Wednesday 21 September 2011

Daging Masak Dendeng



Bahan2:

  • 1 kg daging lembu
  • 1/2 cawan kicap pekat manis
  • 15-20 biji cili kering *dikisar kering
  • 3-4 biji bwang besar*
  • 6-8 ulas bawang putih* 
  • 1inci halia*
  • lengkuas*
  • serai *
  • jintan manis/putih/ketumbar di kisar kering
  • air asam jawa
  • sedikit serbuk kari daging

Cara-cara:-



  1. Cuci dan toskan daging Rebus sehingga empuk.
  2. Kemudian potong daging nipis-nipis.
  3. Tumbuk daging sehingga pecah-pecah.
  4. Goreng daging dengan minyak banyak sehingga garing.
  5. Blend bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis bahan blend ni sehingga naik bau.
  6. Masukkan cili kering, masak lagi sehingga pecah minyak.
  7. Kemudian masukkan daging. Goreng sekejap sehingga daging serasi dengan bahan-bahan tumis tadi. Rasakan daging.. kalau kurang masin boleh tambah kicap lagi.

No comments:

Post a Comment