Bahan2:
- 1 kg daging lembu
- 1/2 cawan kicap pekat manis
- 15-20 biji cili kering *dikisar kering
- 3-4 biji bwang besar*
- 6-8 ulas bawang putih*
- 1inci halia*
- lengkuas*
- serai *
- jintan manis/putih/ketumbar di kisar kering
- air asam jawa
- sedikit serbuk kari daging
Cara-cara:-
- Cuci dan toskan daging Rebus sehingga empuk.
- Kemudian potong daging nipis-nipis.
- Tumbuk daging sehingga pecah-pecah.
- Goreng daging dengan minyak banyak sehingga garing.
- Blend bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis bahan blend ni sehingga naik bau.
- Masukkan cili kering, masak lagi sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging. Goreng sekejap sehingga daging serasi dengan bahan-bahan tumis tadi. Rasakan daging.. kalau kurang masin boleh tambah kicap lagi.
No comments:
Post a Comment