Sumber: Kak ina kl
BAHAN-BAHANNYA:-
- 300 g mentega
- 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
- 1 camca teh baking powder*
- 1 camca besar susu tepung*(*disatukan, gaul dan ayak)
- 5 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
- 250 g gula halus-lain kali kena kurangkan sikit pasal rasanya manis sesangat. Tapi anak akak kata okeylah pulak.
- 1 camca besar Ovallate
- 30 g gliserin-tukar ke whip cream
- 20 g air
- 1/2 camca teh esen vanilla
- 1/2 camca teh strawberry emulco- akak gunakan pewarna merah aje
- 1 camca teh chocolate emulco-tukar ke pewarna hijau
Cara membuatnya:-
- Pukul mentega hingga kembang dan putih, masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Ketepikan.
- Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan telur, gula dan ovallate. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan baulu. Perlahankan speed dan masukkan adunan no.1 sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga semua sebati.
- Kemudian masukkan air dan gliserin dan gaul hingga semua sebati. Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian dimasukkan esen vanilla, satu lagi dengan strawberry emulco dan satu lagi dengan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
- Dalam bekas berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci, (tapi dalam gambar akak guna acuan bulat berlubang tengah, acuan yang orang guna untuk buat kuih bingka). Lenser acuan dengan mentega dan alas dasar dengan kertas. Masukkan setiap adunan berselang-seli hingga habis dan buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
- Hentak tin 2 – 3 kali dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 35 – 40 minit. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek atas jaringan hingga betul2 sejuk.
No comments:
Post a Comment