About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Thursday 22 September 2011

KEK MARBLE TRIO




Sumber: Kak ina kl

BAHAN-BAHANNYA:-
  • 300 g mentega
  • 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
  • 1 camca teh baking powder*
  • 1 camca besar susu tepung*(*disatukan, gaul dan ayak)
  • 5 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
  • 250 g gula halus-lain kali kena kurangkan sikit pasal rasanya manis sesangat. Tapi anak akak kata okeylah pulak.
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g gliserin-tukar ke whip cream
  • 20 g air
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 1/2 camca teh strawberry emulco- akak gunakan pewarna merah aje
  • 1 camca teh chocolate emulco-tukar ke pewarna hijau

Cara membuatnya:-
  1. Pukul mentega hingga kembang dan putih, masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Ketepikan.
  2.  Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan telur, gula dan ovallate. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan baulu. Perlahankan speed dan masukkan adunan no.1 sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga semua sebati.
  3.  Kemudian masukkan air dan gliserin dan gaul hingga semua sebati. Bahagi adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak. Satu bahagian dimasukkan esen vanilla, satu lagi dengan strawberry emulco dan satu lagi dengan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  4.  Dalam bekas berukuran ( 8 x 8 x 3 ) inci, (tapi dalam gambar akak guna acuan bulat berlubang tengah, acuan yang orang guna untuk buat kuih bingka). Lenser acuan dengan mentega dan alas dasar dengan kertas. Masukkan setiap adunan berselang-seli hingga habis dan buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
  5.  Hentak tin 2 – 3 kali dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 35 – 40 minit. Sejukkan kek 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan kek atas jaringan hingga betul2 sejuk.

No comments:

Post a Comment