About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Tuesday 20 September 2011

Lempeng Gebu

BAHAN2:
250 gm tepung gandum
2 biji telur
300ml susu segar
Sedikit margerin
60 gm gula/garam
boleh letak jg 1 camca backing powder


CARA MENYEDIAKANNYA:
1) Ayak tepung supaya tidak berketul-ketul. Proses mengayak tepung ini penting utk mendapatkan adunan lempeng yg halus, Ketepikan tepung yg sudah diayak tadi.

2) Masukkan telur bersama 1/2 bhgn susu. Pukul adunan tadi sehingga kembang.

3) Masukkan gula (garam) dan pukul lagi. Selepas gula (garam) larut, tuangkan tepung yg sudah diayak sedikit demi sedikit. Kacau perlahan supaya adunan menjadi sekata dan sebati.

4) Campur baki susu segar ke dalam adunan dan kacau perlahan2. Setelah semua bahan di masukkan, biarkan adunan sebentar.

5) Ambil kuali leper (non-stick) panaskan. Sapukan permukaan kuali dengan marjerin.

6) Tuangkan 1 senduk adunan ke dalamnya. Ratakan dan balik-balikkan sehinggan lempeng menjadi kekuningan. Ulangi sehingga adunan lempeng habis.

7) Boleh dihidangkan dengan Jem kegemaran anda, dengan Kari ayam/daging
adunan ini boleh jg untuk membuat lempeng kelapa/pisang, tuna/sardin, jagung,dsb cuma tambahkan bahan tsb kedalam adunan.

No comments:

Post a Comment