About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Tuesday 20 September 2011

Lempeng/penkek dengan krim kastard


Sumber: Inspirasi dan Kreatif

1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
1 biji telur
1 cawan susu segar
2 sudu besar minyak sayur

Cara-cara


Pukul telur bersama gula, masukkan minyak, susu, garam, gandum dan baking powder. Kacau sehingga sebati, jika perlu tapis adunan tadi. Masukkan 2 sudu besar ke dalam non stick pan. Siap.

Krim kastard
1 cawan susu segar
2 sudu besar gula (rasa-rasalah)
1 sudu besar tepung kastard

campur semua bahan, kacau sehigga pekat dan mendidih.

No comments:

Post a Comment