About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Wednesday 21 September 2011

Lontong Sayur



    Lontong sayur ni bukan sekadar boleh dijadikan juadah semasa Hari raya je, tapi untuk dijadikan sebagai makanan harian jg mesti hari hari mau he e.

Alahai Nasip badan, terasing jauh dari kampung halaman. masakan ini adalah kegemaran saya. tengok gambaq pun dan meleleh air liur. nak membuatnya sorang2 apakan daya...jomm layan resepinya.

Bahan-bahan:
Untuk sayur/lodeh boleh letak: Labu jipang/labu siam, kacang panjang/kacang buncis, carrot, kentang, nangka muda, suhun, tauhu kering/sayur fucuk dll.



 Untuk isi dalam kuah boleh letak: Ayam, udang, tauhu/tempe, daging dll

Bahan dikisar:
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai diketuk
1 tomatto
1` lengkuas
1` kunyit hidup
1` halia/jahe
ketumbar/biji rempah, jintan manis/putih

Bahan lain:
Santan pekat (sebiji kelapa), daun salam, garam/gula dan penyedap rasa.

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi.
2. Masukkan santan didihkan kemudian bolehlah masukan semua bahan2 sayur dan bahan isi kemudian sesuaikan rasanya. masak hingga kesemua bahan tsb empuk.

Lontong sayur ni boleh dimakan dengan letakkan sambal ikan bilis/kacang tanah/tempe/tahu dll.
boleh juga dimakan dengan tauchu empedal/hati ayam dll.

Sesiapa yg berminat bolehlah mencuba...

No comments:

Post a Comment