About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Wednesday 21 September 2011

Resepi Mie Hailam





Bahan-bahan (4-5 orang)
500 g mee kuning/koew teow/bihun
100 g daging ayam/daging/udang/sotong
3 ulas bawang putih (ditumbuk) klu nak sedap bakar dulu
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar stok udang ( goreng garing kulit dan kepala udang kemudian rebus dng air kemudian tapis)
2 1/2 cawan air
2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Minyak masak
untuk sayur boleh letak: sawi/cendawan/brokoli/carrot/kubis/tauge
4 biji cili padi (diketuk)
Hirisan daun sup dan daun bawang
Bawang goreng

Cara-cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga kekuningan
  2. Masukkan udang, sotong dan ayam. Goreng selama 2 minit.
  3. Masukkan air, sos tiram, kicap pekat dan stok udang.
  4. Apabila mendidih, masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong atau dihiris. Masak selama 5 minit. Jika perlu, tambah sedikit air.
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga sekata.
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  7. Siap untuk dihidangkan dengan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng (optional).





No comments:

Post a Comment