Bahan-bahan (4-5 orang)
500 g mee kuning/koew teow/bihun
100 g daging ayam/daging/udang/sotong
3 ulas bawang putih (ditumbuk) klu nak sedap bakar dulu
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar stok udang ( goreng garing kulit dan kepala udang kemudian rebus dng air kemudian tapis)
2 1/2 cawan air
2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
Minyak masak
untuk sayur boleh letak: sawi/cendawan/brokoli/carrot/kubis/tauge
4 biji cili padi (diketuk)
Hirisan daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga kekuningan
- Masukkan udang, sotong dan ayam. Goreng selama 2 minit.
- Masukkan air, sos tiram, kicap pekat dan stok udang.
- Apabila mendidih, masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong atau dihiris. Masak selama 5 minit. Jika perlu, tambah sedikit air.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga sekata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Siap untuk dihidangkan dengan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng (optional).
No comments:
Post a Comment