About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Wednesday 21 September 2011

Sup Telur

P1280431

Sumber: CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji telur gred B
3 biji kentang, kupas dan belah 8 setiap sebiji, rendam
4 keping cendawan black fungus, kerat dan rendam
1 batang leek, kerat dan rendam
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam lembut
Air secukupnya
1 kiub ayam "Maggi"
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
Serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"
Hirisan daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan kentang (toskan) dan gaul rata. Masak sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan kiub ayam Maggi, biar mendidih.
  2. Bila kentang 1/2 empuk, kecil kan api, pecah kan telur satu persatu, dalam kuah tapi pastikan ianya tidak bertindih antara satu sama lain. Masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
  3. Tambah cendawan, leek (toskan) dan tambah garam secukup rasa. Masukkan juga serbuk lada hitam dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..

No comments:

Post a Comment