BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji telur gred B
3 biji kentang, kupas dan belah 8 setiap sebiji, rendam
4 keping cendawan black fungus, kerat dan rendam
1 batang leek, kerat dan rendam
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam lembut
Air secukupnya
1 kiub ayam "Maggi"
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
Serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"
Hirisan daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan kentang (toskan) dan gaul rata. Masak sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan kiub ayam Maggi, biar mendidih.
- Bila kentang 1/2 empuk, kecil kan api, pecah kan telur satu persatu, dalam kuah tapi pastikan ianya tidak bertindih antara satu sama lain. Masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
- Tambah cendawan, leek (toskan) dan tambah garam secukup rasa. Masukkan juga serbuk lada hitam dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
No comments:
Post a Comment