Sumber: CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)10 biji telur ayam, rebus keras dan kupas
2 biji kentang
1 biji tomato, belah 4 atau 10 biji tomato ceri
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2
1 1/2 camca besar rempah kurma
1 keping asam gelugor
1 cawan santan
800 ml air
3/4 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 biji cili merah*
3/4 camca teh lada hitam*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)
BAHAN TUMIS :-)
1 helai daun pandan, disimpul
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
CARA MEMBUATNYA :-)
- Telur tadi digoreng dengan minyak hingga berkulit. Angkat dah toskan. Kentang dikupas, potong 8 setiap satu, rendam. Bahan kisar tadi disatukan dengan rempah kurma, kacau rata dan biarkan sekejap. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum dan bawang layu, masukkan bahan kisar + rempah kurma tadi, tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana. Masukkan kentang (toskan dahulu) dan kacau rata, tuang air dan biar mendidih.
- Bila kentang lembut, masukkan telur dan santan, gula melaka, asam gelugor, kerisik dan garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala.
- Masukkan cili belah dan tomato, masak sekejap. Rasa jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, atau roti canai..
No comments:
Post a Comment