About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Wednesday 21 September 2011

Kurma Telur

P1280947
Sumber: CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 biji telur ayam, rebus keras dan kupas
2 biji kentang
1 biji tomato, belah 4 atau 10 biji tomato ceri
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2
1 1/2 camca besar rempah kurma
1 keping asam gelugor
1 cawan santan
800 ml air
3/4 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 biji cili merah*
3/4 camca teh lada hitam*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)

BAHAN TUMIS :-)
1 helai daun pandan, disimpul
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Telur tadi digoreng dengan minyak hingga berkulit. Angkat dah toskan. Kentang dikupas, potong 8 setiap satu, rendam. Bahan kisar tadi disatukan dengan rempah kurma, kacau rata dan biarkan sekejap. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum dan bawang layu, masukkan bahan kisar + rempah kurma tadi, tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana. Masukkan kentang (toskan dahulu) dan kacau rata, tuang air dan biar mendidih.
  3. Bila kentang lembut, masukkan telur dan santan, gula melaka, asam gelugor, kerisik dan garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala.
  4. Masukkan cili belah dan tomato, masak sekejap. Rasa jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, atau roti canai..

No comments:

Post a Comment