



Sumber: Gerbang wanita Blogspot.com
Bahan 2:
Tepung Gandum
Kacang Dhal ( klu x suka x yah letak )
Bawang
Ikan Bilis
Daun bawang, daun sup/kucai
Air panas
Garam/gula dan serbuk perasa
Cara2 :
1. Rendam kacang dhal sebentar
2. Blend kacang dhal, Masukkan dalam mangkuk adunan.
3. Hiris bawang besar ni.
4. Campurkan semua bahan - tepung gandum, dhal sudah diblend, bawang besar, daun bawang, daun sup dan ikan bilis.
5. Masukkan air dan adunkan sehingga jadi batter yg boleh digoreng. Kalau nakkan cucur yg lembut (garing luar, lembut dalam) biarkan adunan cair sedikit.
6. Biar sebentar, dia akan naik sedikit (ada buih-buih). Kalau terus goreng nnt keras pula sebab tak letak baking powder/soda.
7. Panaskan minyak dan goreng.
8. Hidangkan panas dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment