Memasaklah dengan hati yg Ikhlas & penuh Kasih Sayang untuk Orang2 yang Anda sayangi, Anda akan merasakan kebahagiaan tersendiri bila masakan anda di sukai.
About Me
- Inur
- Penang, Malaysia
- Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.
Members
Sunday, 16 October 2011
Cucur Bawang
Sumber: Gerbang wanita Blogspot.com
Bahan 2:
Tepung Gandum
Kacang Dhal ( klu x suka x yah letak )
Bawang
Ikan Bilis
Daun bawang, daun sup/kucai
Air panas
Garam/gula dan serbuk perasa
Cara2 :
1. Rendam kacang dhal sebentar
2. Blend kacang dhal, Masukkan dalam mangkuk adunan.
3. Hiris bawang besar ni.
4. Campurkan semua bahan - tepung gandum, dhal sudah diblend, bawang besar, daun bawang, daun sup dan ikan bilis.
5. Masukkan air dan adunkan sehingga jadi batter yg boleh digoreng. Kalau nakkan cucur yg lembut (garing luar, lembut dalam) biarkan adunan cair sedikit.
6. Biar sebentar, dia akan naik sedikit (ada buih-buih). Kalau terus goreng nnt keras pula sebab tak letak baking powder/soda.
7. Panaskan minyak dan goreng.
8. Hidangkan panas dengan sos cili.
Label:
Aneka Cucur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment