About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday, 16 October 2011

Cucur kentang


Sumber: Diary Ummi Hafiey

Bahan 2:



  •  tepung gandum
  • 1 labu bawang besar [dadukan]
  • 2-3 biji kentang [dadukan]
  • air / garam secukupnya
  • penyedap rasa secukupnya
  • sebiji cili merah dihiris
  • sedikit serbuk kunyit
  • minyak
  • sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara

  1. campur semuanya dan tuang air sedikit demi sedikit. saya selalu menggunakan air suam untuk ini. dan juga menambahkan sedikit minyak semasa mengaul kerana dapat meranggupkan lagi..
  2. tambah garam secukup rasa.
  3. panaskan minyak dan gorenglah
  4. bila dah garing angkat, toskan dan sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment