About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday, 16 October 2011

Cucur/ martabak Maggi



Sumber: Resepmasakan.biz
  

BAHAN :

  • 1 bungkus maggi kegemaran anda
  • 2 butir telur ayam
  • Bawang merah, bawang putih, cabai merah dihiris secukupnya
  •  udang basah/daging kisar/ isi ayam disiat2 dipotong kecil-kecil
  • letak tepung jagung sikit untuk melekatkan maggi

Cara memasak:1. Rebus mi maggi sekejab saja/jgn terlalu lembut dan toskan.
2. Campurkan dengan kesemua bahan, gaulkan rata
3. Kemudian masukkan tepung jagung dan perencah maggi. Gaul sekali. Bentukkan adunan.
4. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng adunan tadi sehingga kekuningan.
5. Angkat dan bolehlah dinikmati.

No comments:

Post a Comment