- Sumber: Izah Muffin Lover
Bahan2:
- 500 gram tepung gandum
- 200 gram ubi keledek/kentang yang telah direbus dan dilenyek
- 4 sudu besar susu tepung
- 1 biji telur - dipukul sedikit
- 200 ml air suam
- 3 sudu besar marjerin
- 3 sudu besar gula
- 3 sudu kecil yis - lain kali nak kurangkan sket
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
No comments:
Post a Comment