BAHAN-BAHAN:
- 351gm gula merah
- 190gm gula putih
- 1 biji kelapa | diambil santannya
- 500gm tepung pulut
- 130gm tepung beras
- 150gm kelapa parut putih | dicampur sedikit garam
- Sehelai daun pandan | disimpul
- Daun pisang | untuk membungkus
CARA MEMASAK:
- Masak gula merah bersama gula pasir, santan dan daun pandan sehingga sebati.
- Kemudian angkat dan campurkan bersama adunan kedua tepung.
- Gaulkan rata sehingga adunan tidak melekat pada mangkuk
- adunan buat pekat klu cair nnt meleleh masa dibungkus
- Ambil daun pisang sapu dengan sedikit minyak biar adunan tak melekat didaun dan letakkan sesudu adunan di atasnya.
- Ratakan adunan dan letakkan kelapa parut di atasnya.
- Balut kemas dan kukus selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment