About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Tuesday, 17 September 2013

Manisan mangga muda







   Resepi: Secubit garam

Bahan2:
 2kg mangga muda
5 sudu besar garam kasar
3cawan gula
6 cawan air
air utk merendam hirisan mangga
sedikit kapur makan
Pewarna kuning telur( Saya tambah )
klu suka pedas boleh ketuk dan  letak beberapa biji cili padi ( Saya tambah )

Cara:
Kopek kulit buah mangga dan kemudian belah dua.
Buang biji dalamnya dan hiris nipis buah tersebut. Jgn terlalu nipis nanti jeruk yg dihasilkan lembik dan tak rangup (anggaran dlm 1/2 cm). Buat sampai habis.
Basuh buah mangga yg dah dihiris tadi dan masukkan kedalam sebuah bekas/besen yg besar.
Isikan air menutupi paras buah mangga dan masukkan garam. Kacau.
Biarkan lebih kurang 24 jam sambil sesekali dikacau. (tak perlu letak dlm peti ais)
Bila buah mangga dah bertukar kekuningan, bilas bersih dan toskan.
Masak gula bersama 6 cawan air hingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.
Bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas berisi hirisan mangga. Kacau sebati.
Masukkan kedalam peti ais dan biarkan selama 12 - 24 jam. Lagi lama lagi mesra mangga dgn air gula.
Hendaklah sesekali keluarkan dan kacau agar air gula sebati dgn hiraisan mangga.
Kalau nak kuah lebih, boleh lebihkan air dan gula masa memasak air gula.
Andainya jeruk kurang manis bolehlah ditambah gula dgn cara menaburkan gula secukupnya atas jeruk dan simpan balik dalam peti ais. Insyaallah gula akan larut dan jangan lupa utk mengacaunya .
Jeruk ni sedap dimakan sejuk.


No comments:

Post a Comment