Resepi: Secubit garam
Bahan2:
2kg mangga muda
5 sudu besar garam kasar
3cawan gula
6 cawan air
air utk merendam hirisan mangga
sedikit kapur makan
Pewarna kuning telur( Saya tambah )
klu suka pedas boleh ketuk dan letak beberapa biji cili padi ( Saya tambah )
Cara:
Kopek kulit buah mangga dan kemudian belah dua.
Buang biji dalamnya dan hiris nipis buah tersebut. Jgn terlalu nipis nanti jeruk yg dihasilkan lembik dan tak rangup (anggaran dlm 1/2 cm). Buat sampai habis.
Basuh buah mangga yg dah dihiris tadi dan masukkan kedalam sebuah bekas/besen yg besar.
Isikan air menutupi paras buah mangga dan masukkan garam. Kacau.
Biarkan lebih kurang 24 jam sambil sesekali dikacau. (tak perlu letak dlm peti ais)
Bila buah mangga dah bertukar kekuningan, bilas bersih dan toskan.
Masak gula bersama 6 cawan air hingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.
Bila air gula dah sejuk, tuangkan ke dalam bekas berisi hirisan mangga. Kacau sebati.
Masukkan kedalam peti ais dan biarkan selama 12 - 24 jam. Lagi lama lagi mesra mangga dgn air gula.
Hendaklah sesekali keluarkan dan kacau agar air gula sebati dgn hiraisan mangga.
Kalau nak kuah lebih, boleh lebihkan air dan gula masa memasak air gula.
Andainya jeruk kurang manis bolehlah ditambah gula dgn cara menaburkan gula secukupnya atas jeruk dan simpan balik dalam peti ais. Insyaallah gula akan larut dan jangan lupa utk mengacaunya .
Jeruk ni sedap dimakan sejuk.
No comments:
Post a Comment