Gambar: Juadah malaysia.com
Minuman ini memang famous kat malaysia dengan nama laicikang. rasanya yg manis dan fresh tu yg banyak peminatnya. selalu banyak orang jual kat bazar Ramadhan. klu nak buat sendiri boleh senang je dan bahan2nya pun simple senang nak dapatt. ok jom layan....
Antara Bahan2 yg boleh dimasukan dalam Laicikang:
kembang semangkuk, getah anggur, biji selasih, agar2, kacang tanah bakar tanpa kulit, buah laici/longan dalam tin, lengkong/cincau, buah barli, sagu besar , bebola mutiara sengkuang cina, hirisan manisan kering buah pala, halwa kundur, snow fungus, nata decoco, kismis, buah kabung, kurma cina honey, biji teratai, serbuk teh cina, rumpai laut kering , gula batu ( rendam dgn air panas ) dll. klu bahan2 kat atas x boleh dapat complete sebahagiannya pun dah memadai. cara membuatnya saya rasa semua tau betul tak...
No comments:
Post a Comment