About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Saturday 17 September 2011

Tart nenas


Klu hari Raya Tart nenas adalah salah satu kue raya kegemaran saya, oleh sbb itulah saya simpan resepi ini. di sini saya salinkan bahan2 dan cara2 membuat tart nenas dengan cara membuat jemnya sekali.

Bahan2:
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung


Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5.pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
9. Sapukan dengan kuning telurt
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.



Untuk membuat jem nenas pula bahan2:

Sebiji nenas yg masak sedang(jgn terlalu msk) di sagat
 3-4 camca gula boleh jg letak gula batu agar jem tahan lebih lama.
caranya didihkan nenas hingga airnya agak pekat kemudian masukkan gula kemudiasn msk lg hingga jem menjadi pekat dan kering. 
klu jem kurang gula, jem tidak akan tahan lama tp klu terlebih gula pula jem akan menjadi keras.

No comments:

Post a Comment