About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Monday 19 August 2013

Nasi ulam Utara


  Saya suka sangat makan nasi ulam ni tp klu kalau nak buat leceh sikit nak cari daun2 ulam tu 

semua. klu duduk kat kampung ok lah senang nak dapat klu dok taman ni Faham2 je lah. nak buat 

nasi ulam ni memerlukan banyak jenis daun ulam2an, semakin banyak jenis daun ulam yg kita boleh 

letak semakin sedaplah nasi ulam tu sbb perisa dan aroma dari pelbagai jenis daun ulam tsb. kat 

bawah ni antara jenis2 daun ulam2an untuk membuat nasi ulam. klu x dapat nak kumpulkan semua 

sebahagiannya pun  x apa. kira jadilah, janji boleh makan jg nasi ulam he e.

Klu saya suka buat nasi ulam ni daun2 tu dihiris sehalus mungkin hingga  rasa dan aromanya sebati 

dgn nasi . klu potong kasar2 rasa mcm nasi tu banyak sampah saraplah ha a a tp setengah orang x 

kisah, ikut selera masing2 la.

tp saya pelik kan pasal apa nasi ulam ni jarang ada orang jual x macam nasi lemak padahal sedap. 

kemungkinan masalah untuk mendapatkan daun ulam2an tu kod.

BAHAN2:
500 gram nasi hangat sejukkan sekejab
1 inci ikan kurau masin/ikan talang , rendam 20 minit, goreng dan tumbuk hingga gebu
1 camca besar lada hitam, tumbuk halus
2 camca besar kerisik
Garam secukup rasa


BAHAN2( semua mesti di hiris sehalus mungkin klu x daun2 tu x kan sebati dgn nasi )
 pucuk mengkudu
 daun kunyit
 daun cekur
 daun kesom
daun kadok
pucuk daun kari
pucuk daun kunyit 
daun selasih
daun lemuni
daun pudina
daun bebuas
daun ketumbar
pucuk gajus
daun sekentut
 pegaga
 daun selom
 ulam raja
pucuk beluntas
pucuk pala
pucuk cengkih
daun medang
daun kemangi
daun putat 
kacang botol
 daun limau purut klu boleh yg muda
 bunga kantan
 batang serai, ambil bahagian putihnya
 bawang merah
1 inci halia muda
lengkuas muda
bawang putih
hirisan cili padi klu suka
dll daun ulam2 an yg lainnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan bahan2 ulam yang dihiris halus, dan isi ikan kurau masin yang telah ditumbuk halus. Masukkan  lada hitam Gaul rata.
  2. Masukkan nasi, kerisik dan sedikit garam. Gaul hingga semua rata dan mesra. Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Gaul rata dan  Selamat menjamu selera!!...

No comments:

Post a Comment