About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Wednesday 16 October 2013

Kari Ayam Mamak Style



Sumber: Wattie's HomeMade


BAHAN-BAHAN
  • 1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka
  • ubi kentang klu nak senang rebus asing siap2 cpt sikit nak masak kari ayam ni. sbb  klu ditumis bersama rempah dan ayam masa yg agak lama jg diperlukan nak tunggu ubi kentang lembut.
  • 3/4 santan atau susu cair
  • garam secukup rasa
Bahan A *dikisar
  • 10 biji bawang putih
  • 3 inci halia - diblender.
Bahan B
  • 1 biji bawang besar (mayang)
  • 4 tangkai daun kari
  • 1 batang kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 biji tomato
  • 2 btg serai diketuk
  • 2 helai daun pandan
Bahan  (Dijadikan pes)
  • 8 sb serbuk kari ayam baba's ( bleh kurangkan sukatannya)
  • serbuk cili kering ( ikut kepedasan yg dikehendaki )
Bahan D 
  •  1tsp Serbuk lada hitam
  • 1tsp Serbuk lada sulah
  • 1tsp Serbuk ketumbar ( klu nak lg wangi  buat sendiri sangrai lepas tu kisar kering )
  • 1tsp Serbuk jintan manis ( klu nak lg wangi  buat sendiri sangrai lepas tu kisar kering )
PENYEDIAANNYA
  1. Tumis Bahan A sehingga naik bau
  2. Kemudian masukkan Bahan B. Tumis hingga daun kari agak garing.
  3. Masukkan ayam  tumiskan sekejab untuk hilangkan bau hanyir ayam biarkan  hingga ayam bertukar warna .Pastikan dimasak dengan api perlahan.
  4. bila aroma ayam dah keluar masukan air mengikut kuantiti kuah yg disukai.Tutup periuk dan biarkan air mendidih.
  5. Bila air kuah dah mendidih, baru la masukkan bahan-C dan Bahan-D.Masak sehingga ramuan rempah ni masak dan sebati.(Ingat selalu tutup periuk dan masak dgn api pelahan. kalau nak dapatkan rasa yg lazat.)
  6. Bila ayam dah 3/4 masak barulah masukkan santan/susu cair  lalu didihkan sekali lg,  lalu sesuaikan rasanya. ( sbb apa masukan santan ketika ayam 3/4 masak sbb kita akan didihkan lg sekali lepas masukan santan bila ayam terlalu lama dimasak, ayam akan kehilangan jusnya ) .




2 comments:

  1. As Salam..kari ayam cicah roti memang favourite anak2 saya.. saya nak kenalkan satu lagi jenama rempah kari buatan Muslim selain jenama Faiza.. Kari Aween.. sudikan diri masuk blog saya untuk melihat produk Aween dan dapatkan senarai kedai untuk belian..tq
    http://odzyenterprise.blogspot.com/2010/04/rempah-kari-aween.html

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete