About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Tuesday 13 September 2011

Cendawan Goreng Celup Tepong So Crispy


Sumber: Dari dapur madiha

Bahan2


250 gm cendawan (guna cendawan tiram)
6 s/b tepung gandum
4 s/b tepung beras
1 s/b serbuk kari
½ s/k serbuk jintan manis
½  s/k serbuk jintan putih
½ s/k serbuk ketumbar
garam secukup rasa
2 biji telur
Cara2:
 1. Basuh cendawan kemudian perahkan air yg meresap agar cendawan x jd lembik.

2. campurkan kesemua tepung dan bahan2 rempah

3. pecahkan telur kedalam cendawan kemudian angkat satu persatu cendawan sbt golekkan kedalam tepung kemudian goreng dalam minyak yg btl panas dan banyak.

bila dah garing sedia di hidang, erm rasa macam ayam goreng. klu buat sepinggan ratah mcm tu je, x sempat nak buat jd lauk...


No comments:

Post a Comment