Kuih ini adalah salah satu kuih muih tradisional yang sekarang ni sukar didapati. Orang melayu di malaysia memanggil kuih ini dengan nama kuih qasidah. Orang melayu di Indonesia memanggil kuih ini dengan nama Rasidah. Kue Rasidah merupakan Kue khas Orang Melayu. Puak Melayu di Sumatera Utara pada acara Nasi Hadap Hadapan di majelis perkawinan.
Bahan-bahan: (satu loyang- hidangan untuk 10 orang)
1 cawan tepung gandum
3 cawan air
7 sudu besar gula pasir
2 camca minyak sapisecubit garam
Bahan untuk ditabur:
5 ulas bawang merah dihiris nipis dan digoreng
Cara 1 membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kecuali bawang ke dalam periuk. Gunakan api perlahan.
3. Tuangkan ke dalam acuan atau loyang. Sejukkan 30 minit.
4. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali. Goreng bawang hingga keperangan. Tuang bawang dan minyaknya sekali ke atas kuih yang telah disejukkan tadi. Masukkan ke dalam peti ais sebelum dipotong untuk dihidang.
Gambar: Periuk tanah
Cara 2 membuat:
1. Masaklah gula dengan air 1 cawan, sejukkan.
2. Setelah sejuk tambahkan 2 cawan air lagi dan aduk bersama tepung roti sampai larut merata.
3. Tanak sampil diaduk pelan, masukkan Minyak sapi sedikit demi sedikit.
4. Masak sampai mengkilat dan tidak melekat.
5. Angkat, Buatlah Seperti buah jambu air, bubuhi atasnya dengan bawang goreng.
Yah benar, saya melayu indonesia, memang dah tak banyak yang tau kue ni. Saya akan coba resep di atas,.. terimakasih atas sharing nya
ReplyDelete