About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday, 9 October 2011

Kek gulung batik



KEK GULUNG/SWISS ROLL BATIK
Sumber : dr FP MakLang asal Apek

Loyang 12 x 12 inci - Dapat 2 Swissroll utk 1 adunan ini

Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco [serbuk koko]
Blueberry filling secukupnya

Caranya
1.Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)

2.Adunan dah gebu akan jadi camni (sehingga warna bertukar putih)

3.Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudip kayu

4.Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag

5.Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya[/b]

6.Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang

7.Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah

8.Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.

9.Apabila kek sudah masak dan sudah betul2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2

10.Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

No comments:

Post a Comment