Sumber : Dari dapur madiha Bahan-bahan 6 biji telur gred A @ B (MaDiHa guna gred B) 4oz gula castor (MaDiHa kisar gula pasir) 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu besar ovelet 3oz tepung gandum 1 sudu besar susu tepung 4oz mentega cair sedikit coklat emulco /serbuk koko Bahan sapuan/filling (terpulang anda mahu gunakan apa2 perisa / cream yg disukai) Blueberry filling & Kiwi filling Loyang yang MaDiHa gunakan ialah loyang shortbread yg ada 100 petak tu.. ukurannya 12" x 12" Caranya 1.Telur, gula, ovelet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tepung dimasukkan dalam bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit) 2.Adunan dah gebu akan bertukar menjadi warna putih. 3.Masukkan mentega cair, kemudian kacau rata ngan sudip kayu. 4.Asingkan sedikit adunan tadi (skit je dlm setengah senduk setakat nak buat line) ke dalam bekas lain yg lebih kecil kemudian bancuh dengan sedikit coklat emulco. Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag. Potong sikit sj hujung piping bag utk buat line. 5.Tuangkan adunan yg byk tadi ke dalam loyang shortbread td yang telah dialas dengan kertas kuih (MaDiHa guna kertas minyak) kemudian ratakan permukaannya 6.Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang mengikut kreativiti anda sendiri. 7.Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah atau ikut kreativiti anda sendiri. 8.Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius. 9.Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan filling/ cream sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2. 10.Setelah jem disapu rata, gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Nota mklang : >>very2 usefull tips... - jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll. - jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti. - time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE - korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye! - filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp - pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih - masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat.. - kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau.. - alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau... - nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak -mklang guna loyang sbread 50 petak tu je... dpt 2 swissroll...loyang tu kan pelbagai guna ~ (MaDiHa guna loyang shortbread 100 petak.. dapat 1 swissroll yang besar & panjang |
Memasaklah dengan hati yg Ikhlas & penuh Kasih Sayang untuk Orang2 yang Anda sayangi, Anda akan merasakan kebahagiaan tersendiri bila masakan anda di sukai.
About Me
- Inur
- Penang, Malaysia
- Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.
Members
Sunday, 9 October 2011
Swiss roll Batik
Label:
Kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment