Sumber: CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi pulut
2 cawan taugeh
1 cawan kelapa parut putih, pilih yang kulit basah
Sedikit garam dan gula
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci cekur*
1/2 inci kunyit hidup*
1 1/2 camva besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
2 biji cili merah*
1/2 inci belacan, dibakar*(*ditumbuk lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Rebus pucuk ubi hingga lembut, toskan dan biar sejuk, perah airnya dan hiris sederhana halus. Taugeh dibuang ekor cuci dan toskan.
- Gaul kelapa parut bersama bahan2 tumbuk lumat, tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan bahan no 1 dan dan gaul hingga rata.
- Masukkan dalam kuali dan goreng tanpa minyak selama 2 - 3 minit, gunakan api sederhana besar. Alih ke dalam bekas dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment