About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Wednesday, 14 September 2011

Cucur peneram/ telingga keling

DSC_6892



Sumber: Kek lapis.com

Bahan-bahan ( kalau buat kecil2 dapat 400 biji )
Bahan A
1 kilo tepung beras (cap gajah)
50 gm @ segenggam tepung gandum

Bahan B
800 gm gula merah
Air

Langkah Pertama (Bahan B)
Caranya masak air masukkan gula merah dalam periuk dan
letakkan air sama paras dgn gula tadi.masak hingga mendidih dan agak
pekat sedikit. Angkat dan tapis air gula tadi.

Langkah Kedua (Bahan A + B)
campurkan tepung beras dan tepung gandum dlm satu bekas.curahkan air
gula yg masih panas sambil di kacau dgn sudip.Jgn curah sekali
gus,curah sedikit2 sambil dikacau hingga rata.
adunan tadi perlu diperap semalaman

Langkah Ketiga
4 @ 5 jam check adunan..adunan akan keras sedikit,cuma tambahkan 1/2 @
1 cwn air panas dan uli hingga lembut. perap semula.

Langkah Keempat - cara menggoreng
ambil adunan sebesar guli dan letakkan atas sekeping
plastik,leperkan sedikit.guna lidi atau chopstik utk bulatkan di bhgn
tengahnya.  angkat dan goreng dgn api perlahan. (minyak dipanaskan terlebih dahulu, kemudian api diperlahan)

semasa menggoreng kuih ini akan kembang sedikit dan timbul di
permukaaan minyak.setelah masak angkat dan toskan minyak. Minyak mestilah btl2 panas klu tak kuih tak kan timbul.




DSC_6876
Bahan A & Bahan B yang telah disiapkan terlebih dahulu.
DSC_6877
Masukkan Air Gula Merah Panas Yang Telah DiTapis Ke dalam Bekas yang berisi Tepung Beras & Gandum
DSC_6878
Setelah dicampurkan dengan air gula merah yang panas, gaul hingga rata seperti gambar di bawah
DSC_6879
inilah rupanya. Kemudian diperap semalaman ye.
DSC_6880
ditutup dengan tudung periuk dan dibiarkan semalaman (12 jam)
DSC_6882
Inilah rupanya doh peneram.  Jika terlalu keras, masak air panas dan tambah sedikit demi sedikit dan uli sehingga lembut ya.

Kuih bulan

Nyonya Mooncake
Sumber: CMG

BAHAN KULIT :-)
300 g tepung berprotein rendah (boleh beli kat kedai baking)
220 g sirap kencana (golden syrup)
60 g minyak kacang tanah ( minyak cap helang)
1/2 camca teh alkaline water ( air abu)

BAHAN LAIN :-)
Inti kuih bulan secukupnya ( perisa pandan)
30 g kuaci (tanpa kulit) dipanggang hingga kekuningan
1 kuning telur + 3 titik kicap pekat, kacau rata



CARA MEMBUATNYA :

 UNTUK KULIT :- Satukan sirap kencana, minyak kacang tanah dan alkaline water, kacau hingga semua sebati. Ayak tepung atas papan pencanai, buat lubang di tengah2 tepung tadi dan tuang bancuhan sirap kencana. Gaul rata dengan tepung sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Tabur sedikit tepung, jika perlu. Tutup doh tadi dengan tuala lembap dan biar 30 minit.  

UNTUK INTI :- Gaul inti tadi bersama dengan kuaci panggang hingga rata. Kemudian bahagikan inti tadi kepada 24 bahagian sama besar (30 g setiap bahagian), bulat2 kan.
  1. UNTUK KUIH BULAN :- Doh tadi dibahagi kepada 24 bahagian sama besar (kurang lebih 25 - 30 g, setiap bahagian). Tabur sedikit tepung pada tapak tangan, ambil 1 bahagian kulit, leparkan dan letak 1 bahagian inti, kemudian balut inti tadi dengan kulit, kemaskan. Tabur sedikit tepung pada kuih bulan dan masukkan ke dalam acuan khas. Tekan perlahan acuan tadi sehingga kuih bulan padat dan menghasilkan bentuk sekata. Alih ke dalam dulang pembakar yang telah diatas kertas minyak. Buat hingga siap.
  2.  Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C, selama 10 minit. Keluarkan kuih dan sapu permukaannya dengan bancuhan kuning telur + kicap pekat tadi. Sambung membakar selama 8 - 10 minit lagi. Bila kuih bertukar kuning keemasan, keluarkan dari oven. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Biarkan kuih 2 - 3 hari untuk mendapatkan kulit yang lembap (masa baru2 keluar dari oven, kulitnya sedikit keras).....

Bentuk acuan tradisonal kuih bulan.

Sejak zaman Dinasti Ming dan Qing, iaitu pada abad ke-14 hingga abad ke-19, semakin banyak acuan kuih digunakan di kalang rakyat China. Antaranya yang paling popular ialah acuan kuih bulan yang mengeluarkan kuih bulan pada Pesta Kuih Bulan tradisional China.
Selain itu, rakyat China juga suka membuat kuih dengan menggunakan acuah kuih pada perayaan tradisional yang penting seperti Tahun Baru China, Pesta Cap Goh Meh dan Pesta Ketupat.

Perkataan Mandarin "Xi" dan "Shou" ini, yang masing-masing bermakna kegembiraan dan panjang umur, sentiasa diacukan pada kuih tersebut.