Sumber: CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan parutan ubi kayu
2 camca besar tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*diayak)
1 camca besar udang kering, rendam sekejap, tos dan tumbuk kasar
1 biji bawang besar, didadu
1 pokok kecil daun sup/bawang hiris halus
1 biji cili merah, dihiris
camca besar ketumbar biji/jintan manis dan jintan puith*
1/4 camca teh gula halus
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan semua bahan2 diatas dalam satu bekas. Gaul rata2 hingga menjadi bancuhan yang boleh dibentuk. Ambil kurang lebih 1 camca besar adunan, bulat2kan, kemudian tekan leper, letak atas pinggan yang beralas plastik. Buat hingga siap.
- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuih menjadi kuning keemasan. Angkat dan toskan. Jangan goreng banyak2, cukup 6 - 8 biji saja sekali goreng, ikut saiz kuali yang anda guna. Hidangkan bersama sos kegemaran. Sesuai untuk sarapan mau pun minum petang...
No comments:
Post a Comment