Memasaklah dengan hati yg Ikhlas & penuh Kasih Sayang untuk Orang2 yang Anda sayangi, Anda akan merasakan kebahagiaan tersendiri bila masakan anda di sukai.
About Me
- Inur
- Penang, Malaysia
- Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.
Members
Thursday, 24 May 2012
Ayam tomyam masak hijau
Sumber: Dapur ibundo
Bahan:
1 ekor ayam
1 biji kelapa diambil santannya.
2 biji bawang besar (kalau saiz bawang besar bubuh sebiji saja) *
3 ulas bawang putih dihiris
2 ulas bawang merah dihiris
1/2 inci halia *
1/2 inci lengkuas *
2 biji buah keras *
6 biji cili besar hijau *
6 biji cili api *
1 helai daun kunyit *
5 helai daun limau purut *
2 batang serai dihiris *
1 sudu besar perahan lemon
3 sudu besar pes tomyam
Cara:
Blender semua bahan yang bertanda *.
Panaskan sedikit minyak. (Bundo gunakan kuali untuk memasak). Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan bahan yang telah diblender. Goreng sehingga keluar minyak.
Masukkan ayam. Masak sebentar sehingga air berkurangan. Masukkan santan. Masukkan pes tomyam dan garam secukupnya.
Masak sehingga kuahnya pekat.
Walaaa.. makan dengan nasi pun sedap. Makan dengan nasi empet pun okay. Cicah roti pun kaw..
Label:
Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment