Memasaklah dengan hati yg Ikhlas & penuh Kasih Sayang untuk Orang2 yang Anda sayangi, Anda akan merasakan kebahagiaan tersendiri bila masakan anda di sukai.
About Me
- Inur
- Penang, Malaysia
- Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.
Members
Thursday, 24 May 2012
Ikan sambal udang kering
Sumber: Dapur Ibundo
Bahan A
5 potong ikan tenggiri dibubuh kunyit dan garam,goreng.
Bahan B
20 biji cili api hijau
10 biji cili api merah
5 biji cili besar hijau
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
2 batang serai
1 inci halia
2 sudu besar udang kering
1 sudu kecil belacan
2 sudu besar cuka
1. Blender bahan B kecuali cuka.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang diblender sehingga masak dan keluar minyak. Bubuh cuka dan garam secukupnya. Terpulanglah kalau ingin bubuh serbuk perasa.
3. Masukkan ikan yang telah digoreng.
4. Hidang bersama nasi panas.
5. Pergh!!!!
Silakan...
Label:
Ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment