About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Saturday 22 June 2013

kari ayam



Sumber: The writer's cooking

Bahan bahannya: 
1 pelepah daun kari
2 Sudu besar serbuk kari ayam
1 batang serai *titik*
1/2 biji bawang bsr dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3biji kentang dibelah empat
sedikit minyak untuk menumis

Bahan untuk di tumbuk:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 batang serai
5-6 batang cili kering
Caranya: 
  •  Rendam dulu ayam yg dibasuh dengan air cucian beras untuk menghilangkan bau hanyir. 
  • tumiskan bahan2 diatas sehingga harum kemudian tumiskan bahan yg ditumbuk hingga berbau harum dan pecah minyak. kemudian masukkan ayam, biarkan sekejab  gaul dengan rempah td hingga ayam jadi bertukar warna.
  • kemudian masukan kentang( klu nak senang rebus asing kentang hingga lembut) dan air kemudian renihkan hingga kentang lembut dan ayam masak.
  • last kali masukan santan pekat kemudian sesuaikan rasanya kemudian tutup api.  
  • masa untuk menumis biarkan lama sedikit hingga rempah benar2 tanak dan pecah minyak.

No comments:

Post a Comment