Sumber: The writer's cooking
Bahan bahannya:
1 pelepah daun kari
2 Sudu besar serbuk kari ayam
1 batang serai *titik*
1/2 biji bawang bsr dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3biji kentang dibelah empat
sedikit minyak untuk menumis
Bahan untuk di tumbuk:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 batang serai
5-6 batang cili kering
Caranya:
- Rendam dulu ayam yg dibasuh dengan air cucian beras untuk menghilangkan bau hanyir.
- tumiskan bahan2 diatas sehingga harum kemudian tumiskan bahan yg ditumbuk hingga berbau harum dan pecah minyak. kemudian masukkan ayam, biarkan sekejab gaul dengan rempah td hingga ayam jadi bertukar warna.
- kemudian masukan kentang( klu nak senang rebus asing kentang hingga lembut) dan air kemudian renihkan hingga kentang lembut dan ayam masak.
- last kali masukan santan pekat kemudian sesuaikan rasanya kemudian tutup api.
- masa untuk menumis biarkan lama sedikit hingga rempah benar2 tanak dan pecah minyak.
No comments:
Post a Comment