About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday 21 July 2013

Kuih Ang ku dari Ubi Jalar Ungu

 Lama sangat tak makan kuih ni, teringin nak makan. tu yg simpan resepi nnt nak try buat sbb kat mlys rasanya orang cina je yg jual kuih ni. sapa2 yg nak try buat joomlah.....

Gambar: Daun kari masakan malaysia


Bahan Utk Kulit 

300gm tepung pulut 
150gm keledek ungu klu nak guna yg orange pun boleh rebus - dilecek 
100ml atau lebih air -nie tergantung kepada adunan 
1 sd besar gula halus 
4camca pati santan
2 sd besar minyak masak 
sedikit pewarna merah 

CARA: 

1. Satukan tepung pulut,gula halus dan sedikit air dlm mangkuk adunan.Masukkan keledek,sedikit minyak dan pewarna. 
2. Gaulkan sebati dan bahagikan adunan ini kpd bbp bahagian yg sederhana besar atau bersesuaian dgn acuan angku. 
3. Masukkan inti kacang ke dalam satu bahagian dan bulatkan. 
4. Kemudian masukkan ke dalam acuan angku dan tekan kuat supaya coraknya jelas dan timbul. 
5. Keluarkan kuih dr acuan dan alaskan dgn daun pisang.Kita pakai kertas minyak je... 
6. Kukus selama 10 minit. 

Nota: Sebelum masukkan adunan ke dlm acuan angku,acuan tersebut perlu lah disapukan dgn minyak atau ditaburkan supaya adunannya senang keluar dr acuan. 


Bahan Utk Inti: 

300gm kacang hijau 
125gm gula halus 
3 sd kecil tepung kastard 
100gm minyak masak 
Daun pisang 

CARA: 

1. Rendam kacang pea hijau selama 4 jam.Toskan dan rebus sehingga lembut dan kisar hingga lembut. 
2. Goreng inti kacang tanpa minyak hingga berbau.Masukkan gula halus dan tepung kastard dan kacau hingga sebati,Biarkan sekejap. 

Nota: Kita tak pakai inti kacang di atas krn kita lebih suka buat inti kacang tanah. klu suka boleh juga tukar isi dengan inti kelapa. klu pakai inti kacang tanah Senangje....kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk bersama gula dan letakkan sedikit minyak supaya tak terlalu kering.
kuih angko ni boleh dibuat dari keledek, ubi kayu, keladi dan juga labu.


 Gambar: Daun kari masakan malaysia

acuan Kuih Ang ko         Gambar:Rose's kitchen

No comments:

Post a Comment