About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Friday 9 September 2011

Alamak sedapnya kerabu tauge...! Jom tengok resepinya.


  • Bahan: 

  • Tauge dicelur dan di toskan
  • Kerang dibersihkan , direbus dan diambil isinya
  • Cili merah/Cili padi * (bagi sesiapa yang suka pedas)
  • Belacan*( di bakar )
  • Udang kering*( digoreng )
  • Limau nipis/ limau kasturi
  • Kerisik/ kelapa goreng di tumbuk halus
  • Beras -digoreng tanpa minyak hingga keperangan, kemudian, ditumbuk halus
  • Bawang merah -dihiris nipis
  • Bunga kantan
  • Garam, perasa
  • Kerang di rebus kemudian ambil isi ( Tapi saya x letak kerang sbb saya x suka makan kerang )tp klu suka boleh gantikan dengn udang.
  • Bagi sesiapa yg suka bolehlah menambah hirisan bahan2 sbb: Kacang kelisa, kacang panjang, daun cekur dan semua jenis ulam2an yg diminati.

Cara-cara

  1. Bahan-bahan yang bertanda * ditumbuk bersama
  2. Didalam bekas, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk bersama dengan kerisik
  3. Gaul rata
  4. Masukkan taugeh dan kerang, diikuti garam dan perasa.
  5. Perah limau nipis, dan gaul lagi. Sesuaikan rasa. Bila dh ok, bolehlah ditabur beras goreng tadi.
  6. Gaul lagi, dan sedia untuk dihidangkan.
  7. SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment