About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Friday, 9 September 2011

Erm... Kerabu Pucuk paku..? yang inipun mesti cuba tau.

Bahan-bahan:

  • Sumber: Hanieliza

  • Bahan: 

  • 2 ikat pucuk paku (dicelur)
  • Daun kesum (dihiris halus)
  • Bunga kantan (dihiris halus)
  • Sebatang serai (dihiris halus)
  • Bawang merah( dihiris halus )
  • Kerisik
  • 3 biji limau kasturi
  • 3 tangkai cili merah (ditumbuk)
  • 10 biji cili padi
  • Sedikit belacan (ditumbuk)
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Celur pucuk paku sehingga empuk dan toskan. 
  2. Campurkan semua bahan yang telah dihiris termasuk kerisik.
  3. Kemudian gaulkan semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Dah boleh dihidangkan. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment