About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Tuesday, 13 September 2011

Jom membuat mee kuning sendiri, lagi sedap dan selamat untuk dimakan



Bahan-bahan:
350g tepung high protein
2 biji putih telur - boleh juga ganti kpd 1 biji telur
1 sudu kecil air kapur ( air abu )
100 ml air
sedikit pewarna kuning ( bancuh dgn air agar warna lebih sekata )
1 sudu kecil garam (paras rata)
6 sudu besar minyak masak atau secukupnya
sedikit tepung utk taburan

Cara membuat:
1. Ayak tepung ke dalam mangkuk besar, buat lubang ditengahnya

2. Di dalam bekas lain campurkan telur, air kapur, air, pewarna kuning dan garam kemudian kacau sebati

3. Curahkan campuran air tadi ketengah2 tepung.

4. Uli sehingga sebati dan menjadi doh yg kental

5. Bahagi doh kpd 4 bahagian

6. Ambil 1 bahagian, leperkan kemudian lalukan ke dlm mesin (guna yg paling tebal, bermula no 1 kalau mesin K.Noor)

7. Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin dgn menggunakan ketebalan yg makin berkurangan

8. Pilih ketebalan yg dikehendaki (K.Noor guna no 4), gelek utk kali terakhir disini

9. Sapukan sedikit tepung atasnya (supaya bila mee keluar ianya tak melekat antara satu sama lain) kemudian lalukan kpd mesin juraian mee

10. Ulang begini sehingga abis ke empat2 bahagian doh tadi

11. Bila dah selesai kesemuanya, didihkan air masukkan 3 sudu besar minyak dlm air tersebut

12. Celur mee dlm air mendidih (guna api perlahan) selama 2 minit (jgn celur sekali gus, celur sket2 mee tu)

13. Kemudian toskan mee tersbt, gaul dgn 3 sudu besar minyak masak

14. Sedia utk digunakan atau boleh disimpan dlm peti sejuk selama 3-4 hari.

No comments:

Post a Comment