About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday 11 September 2011

Telur gabus cheese

TELUR GABUS keju


Makanan ringan yg satu ni memang sedap. tidak memerlukan banyak bahan dan cara membuatnya yg mudah.
Untuk resepinya ada kat bawah ni cuba tau, memang sedap...
 

Bahan2:
- 250 gr tepung Ubi kayu/kanji
- 2 btr telur kacau sekejab dgn garfu
- 50 ml air/santan cair/ susu cair
- 100 gr cheese disagat halus ( klu x mau gunakan cheese pun x apa )
- 1/4 secubit garam/serbuk perasa
- minyak goreng

Cara membuatnya:
1.Campur tepung ubi kayu, cheese, garam/serbuk perasa aduk rata.

2. Masukkan telur & air sedikit demi sedikit sambil diuleni hingga terbentuk adonan.


3.sediakan 2 buah kuali dengan minyak banyak( minyak nak menggoreng mesti selalu sejuk )

4. gentellah adunan itu seperti bentuk cacing kedalam kuali yg berisi minyak yg banyak. agak2 dah banyak bolehlah goreng kemudian gentel lg adunan kedalam kuali yg satu lg.

ulangi proses tsb hingga adunan habis. tp ingat minyak yg dah di gunakan untuk menggoreng mesti disejukkan dahulu baru boleh digunakan untuk menggoreng semula. itulah sbbnya menggapa mesti ada 2 kuali.

No comments:

Post a Comment