About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday 11 September 2011

Kerepek gunting

Kerepek

  Kerepek ni namanya kerepek gunting klu di Indonesia ada satu jenis kerepek namanya kue bawang. bahan dan cara pembuatannya lebih kurang je. apapun saya memang meminati kerepek ni jom kita layan resepinya...


Bahan2:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
  • 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
  • secubit garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 110-120ml air (campurkan sikit2…)- kite kurangkan cikit
  • sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
  • minyak untuk menggoreng secukupnya
  1. Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
  2. Tuang bahan kisar kedalam tepung
  3. Masukkan garam dan minyak dan gaulkan
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit….sampai adunan kenyal (Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap)
  5. Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai. Kemudian canai nipis2…& panjang.
  6. Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat.
  7. Potong nipis menggunakan pisau/gunting atau boleh juga guna mesin untuk membuat mee
  8. Ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai.
  9. Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
  10. Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma). Bila dah garing angkat dan sejatkan.
  11. Siap untuk dimakan

No comments:

Post a Comment