Memasaklah dengan hati yg Ikhlas & penuh Kasih Sayang untuk Orang2 yang Anda sayangi, Anda akan merasakan kebahagiaan tersendiri bila masakan anda di sukai.
About Me
- Inur
- Penang, Malaysia
- Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.
Members
Sunday, 11 September 2011
Kerepek bawang
300 g tepung gandum /terigu
75 g tepung ubi kayu/kanji
1 butir telur ayam
180 ml santan ( klu x mau gunakan santan boleh gantikan dengan margerin 50gr )
50gr bawang putih dihaluskan
150gr bawang merah dihaluskan
daun sup/daun bawang ( letak ikut selera klu saya suka letak banya agar lebih wanggi ) hiris sehalus mungkin
secubit garam dan serbuk perasa
minyak goreng
Cara membuat kerepek/ KUE bawang:
1. Aduk tepung gandum/ubi kayu, bawang putih/merah garam dan daun sup/bawang hingga rata.
2. Masukkan telur, garam, serbuk perasa aduk sambil tuangi santan hingga rata. Uli sampai likat
3. Giling tipis adonan. Potong-potong sesuai selera. boleh juga menggunakan mesin membuat mee untuk lagi senang.
4. Goreng dalam minyak panas dan banyak hingga kering.
5. Angkat dan tiriskan.
Label:
Kerepek,
Snek dan minuman dingin
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
terima kasih atas perkongsian ;)
ReplyDeletesame...
Delete