About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Thursday 15 September 2011

Mee kari sedap...

.
Gambar: Potret kasih

Bahan2:

Kerang secukupnya
udang basah secukupnya
udang kering/ikan bilis segenggam secukupnya
1 paket fiss ball
1 paket fish cake
2 sudu besar cili kisar
2bungkus kari Babas  dibancuh dgn sedikit air
santan secukupnya
minyak, gula, garam, penyedap rasa secukupnya
daun kari


Bahan assesori Mie kari:
Tauhu kering
Telur rebus
kerang rebus
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis
Tauge dicelur

Bahan kisar
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
buah keras
halia
kunyit hidup
lengkuas
serai diketuk
1/2 cawan udang kering ( di rendam )

Cara Penyediaan Kuah
1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan kerang.. fish cake, udang kisar dan fish ball, stok udang dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan assesori

No comments:

Post a Comment