BAHAN:
3 cwn beras - cuci bersih )
4 1/2 genggam nasi baru masak - sejukkan dulu) rendam selama 6 jam
1 1/2 genggam sagu biji )
4 1/2 camb tepung beras
750ml air
3 camt yis kering - bancuh dengan sedikit air
350ml santan (RM1.00 @ 1/2 bj kelapa parut-ambil santan)
1 1/2 cwn gula (ikut rasa)
Garam
1 bj telur - pukul
CARA:
1. Rendaman beras tadi hendaklah ditapis dan masukkan air serta tepung beras. Kemudian kisar halus dan ditapis(jangan guna penapis santan, boleh juga guna pengayak tepung sebab nakkan tepung yg sehalusnya) ke dalam besen besar.
2. Masukkan yis, kacau rata dan peram lagi. Tutup dengan tudung periuk. (selalunya ina buat waktu malam, esok pagi baru masak).
3. ESOK PAGI masukkan santan, gula, garam dan telur. Kacau sebati. Adunan agak pekat spt roti jala.
4. Biarkan 1/2 jam.
5. Panaskan kuali (seeloknya guna kuali non-stick atau kuali yg selalu guna dan dah tak melekat lagi. Ina guna kuali yg selalu guna je..). Sapu sedikit minyak (macam buat kuih ketayap), bubuh sesenduk adunan dan lenggang sedikit je. Tutup dengan tudung periuk. Dengan sendirinya kelihatan gelembung di tengah-tengahnya.
6. Apabila di bahagian tepinya garing, bolehlah diangkat.
*Tips: (Cara yg selalu Ina buat)
- Mulakan rendaman pada jam 3.30ptg, kisar jam 10.00mlm
- Mengadun dan menggoreng jam 9.00pg esoknya
- Dapat lebih kurang 35 keping
- Kalau guna kuali non-stick, tak perlulah dimasukkan TELUR
* memang agak rumit nak membuatnya tapi tak mengecewakan...cubalah!
Memasaklah dengan hati yg Ikhlas & penuh Kasih Sayang untuk Orang2 yang Anda sayangi, Anda akan merasakan kebahagiaan tersendiri bila masakan anda di sukai.
About Me
- Inur
- Penang, Malaysia
- Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.
Members
Wednesday, 19 October 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment