Sumber: Periuk tanah
Bahan-bahannya:
I) karamel- 3 sudu besar gula pasir halus atau gula kastor. (boleh tambah jika suka banyak) Taburkan di dalam loyang berukuran 8 inci. Hidupkan api dapur perlahan dan Letakkan loyang.
Biarkan gula cair dan bertukar perang. Goyang/ gelekkan loyang kekiri -kanan agar karamel rata di permukaan. Ketepikan dan sejukkan
Sediakan Bahan II)
Puding Karamel
1/2 tin susu cair
70 gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur
***Masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau dengan whisk hingga gula larut dan semua sebati. Ketepikan sebentar.
Bahan III) Kek Span:
A) 3 biji kuning telur
135 ml air
45 ml minyak masak
70 gm gula kastor
B) 140 gm tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder
Pukul bahan A hingga kembang. Masukkan B dan kacau rata.
Bahan III-meringue
6 biji putih telur (diasingkan daripada telur puding dan bahan A)
1 sudu teh cream of tartar- dapatkan daripada kedai bahan-bahan kek
70 gm gula kastor
***pastikan semua peralatan betul-betul kering. Masukkan putih telur ke dalam mangkuk. Pukul dengan kelajuan tinggin hingga gebu. Masukkan gula dan cream of tartar sedikit demi sedikit dan putar lagi hingga kental. Jika diterbalikkan mangkuk, meringue tidak jatuh.
Cara menyediakan kek Karamel.
1. Sediakan oven dan loyang besar berisi air mendidih kerana kita akan memasak kek menggunakan teknik steam-bath. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius api bawah sahaja.
2.Tapiskan adunan puding karamel ke dalam loyang. Tak perlu masak dulu kerana puding dimasak sekaligus bersama kek.
3. Masukkan 1/3 meringue ke dalam adunan kek (B). Kaup-balikkan menggunakan senduk agar rata. Masukkan baki meringue dan gaul adunan kek perlahan-lahan hingga sebati. Bahagikan kepada warna kesukaan. K.an bahagi kepada 3 warna.1 - pink, 2. hijau dan 3-dibiarkan kosong (k.An campur sedikit esen vanilla.
4. Masukkan 1 senduk adunan kosong di bahagian tengah loyang (yang telah diisikan bancuhan puding karamel). Masukkan pula 1 senduk adunan pink ditengahnya. Kemudian masukkan 1 senduk adunan hijau di tengan adunan pink. Ulang proses hingga adunan habis. Jika loyang tidak cukup dalam, jangan isi adunan kek hingga penuh kerana kek akan naik ketika dimasak. Tinggalkan lebih kurang 1 cm ruang loyang untuk kek naik. Lihat gambar. Lorekkan permukaan kek dengan lidi ikut citarasa.
5. Masukkan loyang kek ke dalam loyang berisi air dan masak kek selama 1 jam menggunakan api bawah. Setelah 50 minit, K.An onkan api atas dan masak lagi 10 minit agar kek masak elok di permukaannya dan lebih harum.
No comments:
Post a Comment