About Me

My photo
Penang, Malaysia
Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.

Members

Sunday 16 October 2011

Cucur Ikan Bilis




Sumber: boooemmafahreinn blogspot.com
BAHAN-BAHAN :
  • 500 gram tepung gandum
  • 3 batang cili merah/kucai dihiris
  • Ikan bilis ( ditumbuk hampir lumat )
  • 2 biji bawang besar didadu ( Klu nak letak lebih pun ikut suka )
  • garam dan serbuk perasa secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng
  • airsuam
CARA MEMASAK :
  1. campurkan kesemua bahan kemudian bancuhkan dengan air suam2 sedikit demi sedikit
  2. Biarkan sehingga adunan sejuk. pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair.
  3. Panaskan minyak
  4. Gunakan sudu makan atau tangan untuk masukkan adunan kedalam minyak yang telah panas. masukkan satu persatu.
  5. Goreng hingga kekuningan (pastikan api sederhana)
  6. Tos cucur yang telah masak.
  7. Boleh dihidang dengan sos

No comments:

Post a Comment