Memasaklah dengan hati yg Ikhlas & penuh Kasih Sayang untuk Orang2 yang Anda sayangi, Anda akan merasakan kebahagiaan tersendiri bila masakan anda di sukai.
About Me
- Inur
- Penang, Malaysia
- Saya tak pandai memasak tapi rajin belajar demi menyediakan juadah untuk keluarga tercinta dengan air tanganku sendiri. Resepi dan Gambar yg ada kat sini saya copy/paste dari berbagai sumber hanya untuk rujukan diri sendiri sebagai sumber inspirasi dalam memasak dan untuk tatapan anak2ku kelak : Ika kamelia, Rania adelia dan Andika putra serta berkongsi dengan sesiapapun yg ingin mencuba, Bukan untuk mencari Glamour dan Publisiti Apapun saya ucapkan banyak2 terima kasih kepada semua empunya Resepi dan Gambar kat sini, minta dihalalkan Dunia Akhirat.
Members
Monday, 31 October 2011
Kuah rojak buah
Bahan2 untuk kuah rojak:
cabai kering di blend ( ikut suka nak pedas mcm mn ) tapis untuk buang biji
sekeping belacan dibakar ( agak2 Rm1 )
1 cawan gula putih
1 cawan gula merah
1 cawan kicap pekat manis
sedikit asam jawa
sedikit tepung gandum ( bancuh dgn air ) sebagai pemekat
bijan ataupun kacang tanah di goreng tanpa minyak
caranya:
1. Masak cili kering blend dengan belacan hingga agak kering/pekat
2. Bila dah agak pekat, masukkan gula putih/merah/kicap dan asam jawa
3. bila dah cukup pekat masukkan tepung gandum, msk lg hingga tanak.
4. bila dah tanak bolehlah bubuh kacang tanah yg ditumbuk kasar2 ataupun bijan.
Label:
Kuah rojak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment